tirsdag 5. februar 2013

Stolen, en massemorder!

Foto: Anki Helgor

Som kjent er vi fetere og sykere enn noen gang og vi spiser slankepiller som aldri før. Sultekurer og hurtige løsninger tilbys overalt, for vi har ikke tid til noe annet. Dårlig tid til tross, vi tilbringer allikevel mesteparten av dagen vår sittende bom stille på en stol.


Vi har hørt hundrevis av ganger at kroppen vår er designet for bevegelse, men allikevel bygger vi et samfunn med stadig flere bekvemligheter som gjør det vanskeligere og vanskeligere for folk å velge og bevege seg.

Stolen tar flere liv enn røyken

I et BBC program med Michael Moseley her om dagen kom det frem at vår inaktivitet var den største årsak til sykdom og død her i vesten. Ikke at det er noen bombe at inaktivitet er usunt, men at det overgår skadevirkningene av røyking er ganske overraskende syns jeg! Her konkluderes det altså med at folkefiende nr. 1 i dagens samfunn er stolen! Hvem kunne trodd at stolen skulle bli utpekt til massemorder?

Dette TV-programmet gikk i sømmene på en studie om fysisk aktivitetsnivå og helsetilstand. Ganske oppsiktsvekkende var det at selv om du trente en time hver dag etter stillesittende jobb, så var ikke dette nødvendigvis en veldig god løsning helsemessig. (men selvfølgelig bedre enn å ikke trene i det hele tatt)


Derimot viste det seg at servitører og sykepleiere som ikke trente på fritiden, hadde mye bedre helsemarkører enn kontorrottene som trente hver dag. Dette fordi disse var på beina hele dagen og i konstant aktivitet.


Sitter stille og løper!

Når vi sitter på tuppen av kontorstolen vår og stresser, mens vi kjører nedpå med kaffe og et engstelig blikk på klokken, raser hjertet vårt like fort avgårde som om vi skulle løpt. Forskjellen er at der hvor løping sørger for bl.a. økt kondisjon og fettforbrenning, sørger stress for økt fettlagring og dårligere kondisjon. Når vi i tillegg tar heisen ned etter jobb, kjører bilen hjem for så å dumpe ned i sofaen skjønner vi hvor stor utfordring vi står ovenfor.

Lei av skippertak?

Har du lyst til å gjøre en endring men synes det er vanskelig med en stillesittende jobb og mye stress? Begynn med å bevege på deg jevnlig igjennom dagen. Ta deg fem minutter hver time hvor du beveger deg litt. Det er ikke bare røykerne som har krav på pauser hver time heldigvis! Begynn å ta trappa istedenfor heisen, sykle til jobb eller gå av bussen et par stopp tidligere. Gjør noen knebøy ved siden av stolen og tilby å rydde rekvisitarommet! Når kvelden kommer og du tror du ikke har energi til å gjøre noe annet enn å se på TV, prøv å gå deg en tur og se hva som skjer! Du vil bli veldig positivt overrasket! 

Hvis du i tillegg bytter ut sultekuren med en herlig fråtsing i frukt og grønt har du kommet langt. Gjør det til regel å alltid fylle halve tallerkenen med grønnsaker og spis disse før resten av måltidet. Drikk godt med vann til og kutt ut alt sukker så kommer du i mål.

I stedenfor kortsiktige skippertaksløsninger  med piller og uholdbare sultekurer er løsningen ganske så enkel; kom deg opp av stolen!

Ingen kommentarer: