mandag 12. november 2012

Sult sunnere enn overflod


Foto: Anki Helgor
Kan virkelig sult helbrede sykdom? Svaret er ”ja” hvis vi skal tro forskere på feltet. Selv om det kanskje kan virke som en ny og vanvittig slanke-idè er det faktisk over 40 år gammel forskning og erfaring som ligger bak konseptet ”sult som medisin”.  Her er det altså sykdomshelbredelse som er tanken bak, ikke slanking av overforede sofagriser fra vesten.
Schrödingers Katt på NRK hadde nylig et program som ble kalt ”Sult som medisin”. Dette var veldig interessant og underbygget ting jeg har lest tidligere om kalorirestriksjon og bedret helse. Jeg fant ut at jeg måtte lese mer om emnet!

Bak jernteppet
Russiske forskere har i det gamle Sovjetunionen studert dette i skjul bak jernteppets tunge vegg i over 40 år. Dette betyr at det som i dag er anerkjent behandling i flere russiske stater har blitt skjult for vestlig innsyn hele denne tiden.
  Flere tyske offentlige sykehus og egne sanatorier har også fått inn faste som behandlings tilbud  som følge av denne forskningen. Det samme med en behandlingsinstitusjon i Sibir som har eksistert i 15 år, der behandlingen blir dekket av det offentlige. Her i vesten er vi derimot litt mer skeptiske

Evolusjon og genetikk
For å finne ut hva som ligger til grunn for helseeffektene ved faste må vi gå tilbake til evolusjonslæren. Både mennesker og dyr har fra naturens side måttet tåle å gå i lange dager og uker uten mat i perioder med begrenset tilgang på føde.
Vi anslår menneskets eksistens til å ha vart i ca. 2 millioner år og  i løpet av denne perioden har vårt genom (DNA) blitt dannet. Husk at når en art oppstår så utvikler denne seg i takt med miljøet rundt og spesialtilpasser seg sine omgivelser for best mulig overlevelsesgrunnlag.

Sult sunnere enn overflod
I millioner av år har altså mennesket vært nødt til å overleve harde matfattige vintre, kraftig tørke, flom etc. som har forårsaket liten tilgang på mat over kortere og lengre perioder. Dette betyr altså at mennesket som art er bedre rustet til å tåle sult enn overflod!

Synes du dette var spennende? Les resten av innlegget her: http://www.bodynbrains.no/blogg/sult-sunnere-enn-overflod/

Ingen kommentarer: