tirsdag 8. mai 2012

Fem om dagen, sex om kvelden og syv om morgenen

Artikkel publisert i LW Magazine


Fem om dagen, sex om kvelden og syv om morgenen

Det er mye som tyder på at gode vaner og regelmessige måltider er godt for helsa. Er du opptatt av å holde vekta eller komme i form er dette ennå en grunn til å satse på gode hverdagsrutiner både mht. matvaner, men også med tanke på søvn og velvære.            

En foreleser jeg hadde på ernæringsstudiet mente at veien til god helse nettopp var å spise fem om dagen, ha sex om kvelden og stå opp kl. syv om morgenen. Vi lo litt av ordspillet hans og tenkte ikke noe mer over det. Da jeg nylig ble sittende og diskutere omlegging av vaner med en klient, slo viktigheten av denne litt rare og banale setningen meg.  Gode rutiner er nøkkelen til det meste, særlig helse og velvære.


Vi har alle våre rutiner og vaner, men om de er hensiktsmessige er noe helt annet. De fleste av oss vet faktisk veldig godt hva som skal til for at vi skal klare å gå ned noen uønskede kilo, eller komme i litt bedre form. Vi vet at dersom vi beveger oss litt mer, spiser litt mindre snop og mer av det grønne vil mye av jobben være gjort. Hva er det da som stopper oss? Det handler om endring av rutiner.

Alle endringer medfører et visst ubehag og det er naturlig å føle på en motstand dersom man står ovenfor en større endring. Mange går rundt med tanker om hvordan hverdagen ideelt sett skulle vært og ender derfor opp med å føle seg mislykket mesteparten av tiden. I en slik tilstand er det umulig å føle velvære, og en eventuell trøstesjokolade ender kun opp med å legge en ekstra stein på byrden. Vi kommer inn i en dårlig sirkel.

Fem om dagen

I Norge blir vi som kjent anbefalt å spise 5 frukt og grønt om dagen, tre grønnsaker og to frukter.  Flere andre land har slike konsepter og både England og Tyskland anbefaler fem om dagen. I Danmark derimot mener de at man bør innta seks om dagen og Canada går så langt at de anbefaler så mye som opptil 10 om dagen!

Frukt og grønt inneholder livsviktige mikronæringsstoffer som vitaminer, mineraler og sporstoffer. Uten disse fungerer faktisk ikke kroppen i lengden. Uansett hvor mange grønnsaker som anbefales er utfordringen å få dem inn i alle de daglige måltidene. De fleste av oss har gode rutiner på å slenge oppi litt grønnsaker til middagen, men for å få i oss alt vi trenger blir vi nødt til å innlemme grønnsaker i de resterende måltidene våre også. Her trenger nok flere av oss å skape oss gode vaner.

Sex om kvelden


Dette punktet er bra på flere måter. Det sier noe om viktigheten av daglig fysisk aktivitet men også viktigheten av velvære og nytelse. Legg inn rutiner på hvordan du skal få beveget deg fysisk hver dag men ikke glem å nyte. Ta deg tid til å nyte menneskene rundt deg og nyt partneren din. Nyt maten når du spiser og forsyn deg grådig av livet. Kanskje vil du oppdage at lysten på noe søtt og usunt forsvinner når du daglig fórer den med endorfiner (lykkehormoner) fra fysisk aktivitet og appetitt på både livet og god mat.


Syv om morgenen

De fleste av oss liker å sove lenge i helgene. Dette er dessverre ikke så sunt som man kanskje skulle tro. Ved å forstyrre den gode rytmen vi har i ukedagene vil kroppen reagere med stress. Tro det eller ei. Dette blir en mild utgave av skiftarbeiderturnus. Hvor deilig det enn føles å sove litt lenge i helgene så gjør det ofte mer skade enn godt. I allefall hvis døgnet også forskyves ved også å rangle utover natten.
Legg inn gode vaner med å legge deg til et fast tidspunkt og stå opp til et fast tidspunkt. Kroppen er litt som et lite barn, den trenger gode faste rutiner for å være trygg og unngå å bli stresset.



Den gode sirkelen

Velvære jager vekk stress og gir overskudd. Overskudd øker tiltak og fører til mestring. Mestring gir livsglede og øker lyst til å ta vare på seg selv noe som igjen gir velvære. Dette danner det jeg velger å kalle den gode sirkelen. Nøkkelen til den gode sirkelen er gode hverdagsrutiner. Du vet hva som skal så hva er det som stopper deg?


Ingen kommentarer: