mandag 27. august 2012

Gluten, skadelig for ALLE?



Foto: Anki Helgor

Jeg leste nylig en artikkel i GreenMedInfo etter at den den spennende bloggen Saras Verden hadde postet den på sin blogg. Artikkelen er skrevet av Dr. Rodney Ford, spesialist i mage- og tarmsykdommer hos barn. Nå synes jeg Dr. Ford er ganske bombastisk i sine uttalelser nå han skriver om "beviser". Det er allikevel veldig interessant lesning, særlig for oss som har kjent på kroppen selv at kornmat gir store plager, selv uten en cøliaki-diagnose.

Mange udiagnostiserte cøliakere

Dr. Ford påstår at for tyve år siden var det nesten ingen som hadde hørt om ordet ”gluten”. Dette har endret seg drastisk de senere år da de fleste i dag vet at gluten er et stoff i hvete og andre kornsorter.

Videre sier han at for 40 år siden avviste størsteparten av den amerikanske medisinstanden tanken om sykdommer fremkalt av glutenproteinet. 
Foto: Anki Helgor

Mye har skjedd siden da. I dag viser studier at minst èn av hundre har tarmforandringer som følge av gluteninntak. Det antas også at den udiagnostiserte delen av befolkningen er mange ganger så høy som den diagnostiserte. Dette betyr altså at for den ”oppleste og vedtatte” sykdommen Cøliaki, er det antageligvis fem til ti av hundre som til enhver tid innehar sykdommen. Da er ennå ikke de siste års forskning på gluten-intoleranser og glutensensitivitet tatt med i regnestykket.


Glutenallergi, glutenintoleranse og glutensensitivitet

Cøliaki er e sykdom som ubehandlet vil føre til at tarmtottene brytes ned og bl.a. fører til feilernæring og sterke plager hos den syke. Ettersom cøliaki er en immunmediert sykdom, dvs. at immunforsvaret reagerer med å lage antistoffer som vi kan måle i blodet,  så er denne lidelsen grei å ”svelge” for legestanden ettersom den er såkalt målbar.
Glutenintoleranser derimot er vanskeligere å diagnostisere ettersom det ikke finnes såkalte målbare data på disse.  Uansett finnes det en rekke medisinere og mage-tarmeksperter som mener at glutenholdige varer er skadelige for alle mennesker, selv de uten noen form for symptomer. Når vi tar med i betraktningen at mange såkalt ”ekte” cøliakere er helt symptomfrie på tross av at halve tarmoverflaten deres er ødelagt viser jo dette at symptomer alene ikke kan være med på å bedømme hvorvidt en lidelse er skadelig eller ikke på menneskekroppen.

Nå har det dukket opp et nytt begrep, glutensensitivitet som jeg antar også dekker glutenintoleranse. Det innebærer en overfølsomhet for glutenproteinet som strekker seg fra kognitive utfordringer til faktiske endringe i nervesystemet, både med og uten endringer i tarmtottene.


Korn – ikke menneskeføde

Årsaken til at cøliaki i det hele tatt eksisterer finner jeg personlig åpenbar. Vi er ikke designet til å spise korn fra naturens side. Korn inneholder noe som kalles for "antibeitestoffer" som våre mager ikke har enzymer til å bryte ned i rå tilstand. Vi må altså bearbeide kornet for å kunne nyttiggjøre oss det.

Personlig synes jeg det er litt merkelig å skulle basere kostholdet til en hel befolkning  på en matvare vi ikke har kunnet nyttiggjøre oss i naturlig form, før nyere tid (evolusjonsmessig sett) I løpet av de siste 50 år har antallet cøliakere hatt en firedobling. Hvordan kan dette ha seg? Personlig tror jeg det er en rekke sammensatte faktorer som ligger til grunn, men spesielt disse tre:

  1. Vi er ikke designet til å spise korn fra naturens side!
  2. Foredling av kornsorter (spesielt hvete) med bakeegenskaper og ikke ernæring som hovedmål
  3. En stadig økende mengde tilsetningsstoffer i matvarer som totalt sett belaster immunsystemet og kroppen generelt og gjør oss mer mottakelige/mindre motstandsdyktige mot andre ting vi ikke tåler (som gluten)
Punkt nr. 3 er et velkjent og anerkjent punkt innen allergi- og intoleransevitenskapen. For eksempel ved melkeallergier er det vanlig at vedkommende har utslett (særlig i kinnene) som kun dukker opp, eller forverres, når personen får en infeksjon eller liknenede. I praksis betyr dette at dersom du får utslett eller andre gjentagende plager hver gang du er syk, men er fri fra disse ellers, er det en stor sannsynlighet for at det er noe i kosten din du reagerer på. Dette er stoffer som immunforsvaret ditt klarer å holde noenlunde i sjakk (symptomfri) når du er frisk men som blusser opp når immunforsvaret ditt er opptatt på annet hold, som å krige i mot virus og andre mikrober under en infeksjon.


Piller og vaksiner til folket!

Dr. Ford peker i sin artikkel på en hårreisende realitet som kan vise seg å få flere følger enn vi nå kan forstå. Han forteller at det nå forskes på en vaksine eller annet medikament som skal ”kurere” cøliakere for sin glutenallergi!?! Er det noe verden trenger nå så er det vel flere piller mot sykdommer som lett kan kureres ved å slutte å stappe innpå naturstridig mat(?) Ærlig talt, cøliaki er et utbredt problem og med det tempoet sykdommen øker i omfang ser det ut til å ramme en halv verdensdel innen overskuelig fremtid. Bare i USA er det på skrivende tidspunkt over 3 millioner cøliakere. Å ”kurere” disse med piller skaper minst et par nye bekymringer hos meg:
  1. Skal vi virkelig ”løse” ennå et problem med å gi enda større makt til den farmasøytiske industrien? Vi vet jo at denne industrien gjør seg rik på vår sykdom og er kun ute etter å lindre symptomer, ikke kurere sykdommer!
  2. Vaksiner har jo vist seg å by på uante problemer selv om både myndighetene og legemiddelindustrien har sverget på at den er trygg.
  3. Alt som har en virkning har en bi-virking! Det er kjent innen farmakologien at har et medikament en effekt så har den også en bieffekt. Bivirkninger løser industrien oftest med å skape nye medikamenter mot de nevnte bivirkningene, som igjen skaper nye bivirkninger… (Seneffekter av disse giftstoffene blir ikke kartlagt før det er for sent)
  4. Den farmasøytiske industrien har her et snevert fokus på tarmtottforandringer og immunologisk respons. Hva med listen over alle de ikke-immunmedierte plagene (plager som ikke involverer immunforsvaret) som strekker seg til over 100 ulike lidelser?
Problemet med punkt 4 er at denne sorten plager ikke er målbar i like stor utstrekning som en immunrespons og er derfor ikke like anerkjent av flertallet innenfor medisinsk forskning.

Foto: Anki Helgor
Autoimmune sykdommer og skader på nervesystemet

Videre viser Dr. Ford til ny forskning som antyder sammenhenger mellom gluten og autoimmune sykdommer. Det finnes mer enn 100 forskjellige typer autoimmune sykdommer som for eksempel Multippel sklerose (MS), diabetes type 1, Ulcerøs colitt og selvfølgelig cøliaki.  

Autoimmunitet betyr egentilg at kroppens eget forsvarsystem, immunforsvaret, går løs på kroppens eget vev. Dersom det skulle vise seg at gluten faktisk er en trigger for denne type sykdommer vil det være liten hjelp i å ”immunisere” en hel befolkning mot cøliaki ved å pumpe den full av piller og vaksiner.

I en studie gjort av Fasano i 2006, http://www.direct-ms.org/sites/default/files/Fasano%20Celiac%20other%20autoimmune%20disease.pdf hevder forfatteren at sykdomssammenhengen mellom cøliaki og andre autoimmune sykdommer tydelig er etablert, og at en vedvarende immunprovokasjon fra ikke-kroppsegne antigener (antigen=noe som trigger immunforsvaret til å angripe) kan ansees som nødvendig for å opprettholde en slik prosess. Gluten er et slikt antigen! På godt norsk betyr dette altså at forfatterne har kommet frem til at det er sannsynlig at inntak av gluten  fører til at autoimmune sykdommer utvikles lettere. Dette uten at cøliaki er involvert!

Interessant studie på Glutensensitivitet og MS: 

Som om ikke dette er nok påpeker Dr. Ford at en rekke andre studier viser at gluten påvirker hjernen, nervesystemet og sinnet vårt. Det er funnet sammenhenger mellom gluten og schizofreni der gluten har gjort skader på det autonome nervesystemet. (Autonom= selvstyrt, altså det nervesystemet som styrer nerveimpulser til og fra hjertet og andre indre organer) Les den oppsiktsvekkende studien her: http://bmlab.no/filestore/Forskningsartikler/KalaydijanAEetal.TheglutenconnectionschizophreniaandCD.ActaPsycScand2006.pdf

De samme forfatterne har skrevet en "Personal View" om gluten og dets påvirkning av hjernen som er verdt å lese hvis du vil vite mer:
http://bmlab.no/filestore/Forskningsartikler/Hadjivassiliouetal.Glutensensitivityfromguttobrain.Lancet2010.pdf 

En annen studie viser også sammenhengen mellom gluten og nervesystemet der forfatterne går så langt at de konkluderer med dette: "Glutensensivitet er en systemisk autoimmun sykdom med nevrologiske manifestasjoner som eksisterer både med og uten forandringer i tarmtottene. Sykdomsforløpet inkluderer et immunologisk angrep både på sentralnervesystemet og det perifere nervesystemet med skader på nervecellene til følge". Les studien i sin helhet her: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21796607 

Videre er det andre studier igjen som viser at glutenproteinet binder seg til de samme reseptorene som opiater (opiumliknende stoffer) som igjen fører til avhengighet. Dette på lik linje med sukker og andre høyglykemiske varer som hvetemel. Hvetemel gir her altså "dobbel" effekt!

Hva skal skje med brødnasjonen Norge?

Så hvor vil jeg hen med dette?
Skal vi kalle en hel nasjon brødforgiftet, og sette den på glutenfri diett med forbud mot pasta, pizza, boller og brød? Skal vi gi slipp på grovbrødskiva vår med brunost, selve symbolet på vår norskhet? Det aner meg at det vil dukke opp noen protester!

Det kan nok virke som et noe drastisk tiltak å gjennomføre sånn over natten, men jeg er ganske sikker på at myndighetene må ta de interessante forskningsresultatene til etteretning i fremtiden. Vi må komme opp med en løsning som fungerer både for menneskekroppen, bøndene og økonomien for det er ikke tvil om at det ligger mye politikk bak brødspisingen vår! Myndighetenes anbefalinger om å spise 55% av energien vår daglig fra karbohydrater, og da fortrinnsvis fra grovt korn, er ikke bare en ernæringsmessig anbefaling, men har også et økonomisk og politisk utgangspunkt. Dette betyr at det ikke nødvendigvis er din helse som står i fokus når anbefalingene om hva du skal spise lages, her ligger det mye mer bak og dessverre teller penger ofte mer enn helse.

Uansett står våre tradisjoner og myndighetenes anbefalinger i sterk kontrast til det som her nettopp har blitt presentert, og det vil nok ikke gå hjem uten motstand med det første. Dr. Ford starter sin artikkel med et sitat av Schopenhauer som jeg synes treffer godt med tanke på menneskets evne til å omfavne endringer og ny informasjon. Dette sitatet forteller oss akkurat det jeg tror vi vil kunne forvente av reaksjoner på dette feltet fremover, og derfor vil jeg avslutte med det:


"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
Arthur Schopenhauer, German philosopher (1788 - 1860)







Ingen kommentarer: