fredag 10. august 2012

Avocado, en vitamininnsprøytning!




Artikkel tidligere publisert i LW Magazine

Dersom du er en av de som kun bruker avokado når du skal lage hjemmelaget guacamole bør du lese videre. Denne fantastiske frukten kan brukes i alt fra saltmat til søtmat og t.o.m. som hudpleieprodukt.

Næringstett mat = sunt

Å spise næringstett mat er det sunneste man kan gjøre. Næringstetthet brukes som et mål på mengde næringsstoffer i en matvare sammenliknet med antall kalorier. Avocadoen er naturlig næringstett med sitt høye innhold av viktige næringsstoffer.

Avocado er rik på B-vitaminer som er viktige for å omsette mat til energi og som styrker nervesystemet. Den er rik på E-vitaminer som er en superviktig antioksidant og dermed viktig for immunforsvaret. I tillegg inneholder den vitamin K som er viktig for at blodet vårt skal kunne koagulere (størkne). Den inneholder A vitaminer som er viktig for synet og C vitaminer som samarbeider med E-vitamin som antioksidant.

I tillegg til alle vitaminene så er den rik på mange mineraler som er viktige for at kroppen vår skal fungere riktig  og den inneholder også masse fiber som hjelper for fordøyelsen.

På grunn av det høye innholdet av Kalium (60% mer enn i bananer) så skal mennesker med kronisk nyresvikt være forsiktige med å spise avokado men for oss andre er kalium bl.a. viktig for transport av stoffer ut og inn av cellene.

Som om ikke dette var nok kan altså kjøttet moses og smøres direkte på huden som pleie!

Et fett bær!

Botanisk sett er avokadoen i bærfamilien men vi omtaler den ofte som en frukt! Vanligvis har bær flere frø i fruktkjøttet sitt og avocadoen er derfor et unntak. Bær inneholder vanligvis heller ikke mye fett så også her er den unntaket. 100 gram avocadokjøtt inneholder 23,5 gram fett noe som vil si at en hel middels stor avocado vanligvis inneholder ca. 21 gram med fett. Dette fettet gir den helt unike egenskaper.

For det første er dette fettet av det sunne enumettede slaget. Dette er den samme type fett som du finner i for eksempel rapsolje, linolje, nøtter og havremel. Enumettet fett har vist seg å kunne senke blodkolesterolet når det brukes som erstatning for mettet fett. Disse fettstoffene er også av den typen som nervecellene våre trenger for et optimalt stoffskifte. For det andre gir fettet avocadokjøttet en herlig konsistens når den brukes i matretter.

Søte fristelser

Inviter venner på sunne desserter!

Jeg har i en tidligere artikkel erstattet yoghurt med avocado i en smoothie. Men det er også nydelig å bruke avocado sammen med sjokolade som erstatning for smør eller fløte i desserter. Her er det bare å prøve seg frem og mikse. Ulike varianter med smeltet sjokolade sammen med moden most avocado fungerer både i frossen form og som krem i romtemperatur. Eller hva med mango og avocado most sammen og frosset til sorbè? Nydelig! Pynt gjerne med friske bær. Prøv deg frem og du vil bli overrasket over hvor godt søtsmaken kler den allsidige avocadoen.

Nyttig hverdagsmat

Mat som styrker immunforsvaret, hjelper fordøyelsen, er bra for blodet, godt for synet, viktig for cellene samt at den i tillegg gjør huden frisk burde absolutt  bli hverdagskost for de fleste!
Tenk på alle pengene vi bruker årlig på syntetiske multivitaminer med ubehagelige bivirkninger og fare for overdosering, så vil en avocado sammen med litt annet grønt kunne gjøre mye bedre nytte og samtidig ha null bivirkninger! Putt den i salater, på skiva, sammen med nøtter og i desserter, mulighetene er uendelige!

Dersom du ikke allerede er en flittig bruker av denne fantastiske frukten så har du nå fått mange gode grunner til å da den inn i ditt daglige kosthold. Har du andre gode tips og oppskrifter med avocado så del det gjerne i kommentarfeltet under artikkelen!
Du har sikkert hørt før at avocado er sunt, nå vet du hvorfor. Bruk den!

Ingen kommentarer: