torsdag 3. mai 2012

Du blir ikke sunn med nøkkelhull

Artikkel publisert i LW Magazine

Du blir ikke sunn med nøkkelhull



Hensikten bak nøkkelhullsordningen var å veilede forbruker til å velge den sunneste matvaren innenfor sin kategori.  Det er dette med kategoriene som lett kan bli forvirrende, for når frossenpizzaen er nøkkelhullsmerket er det lett å trø feil, selv for den mest oppmerksomme forbruker.

Kjøttpølser uten kjøtt (med MUK) og pizza med skinke uten kjøtt fra skinka til grisen. Fetende frokostblandinger, oljer av dårlig kvalitet og kyllingkjøttkaker med sukker i innholdsfortegnelsen. Dette er blant de nøkkelhullsvarene du finner i din dagligvarehandel.

Velmenende men dysfunksjonelt

I 2009 ble den felles-nordiske nøkkelhullsordningen lansert her til lands. Denne skulle gjøre det lettere for forbruker å gjøre sunne matvalg da nøkkelhullsmerkede matvarer skal inneholde mindre fett, sukker og salt, og mer fiber enn andre matvarer av samme type. Ordningen er valgfri for produsentene.

Nå tre år etter at ordningen trådde i kraft hersker det fortsatt mye tvil rundt hvor sunne nøkkelhullsproduktene egentlig er. De siste ukers medieoppslag med fokus på hva maten vår egentlig innholder har virkelig satt fart på skepsisen. Flere matvareprodusenter velger nå også å fjerne nøkkelhullet fra sine produkter.

Ut med frokostblandinger


Frokostblandingene står som, navnet tilsier, under kategorien frokost i butikkhyllene. Det er lite som kan kalles frokost i disse hyllene da verstingene i bestefall kan brukes til dessert og burde stått i kjekshylla.

Helsedirektoratets anbefalinger for inntak av tilsatt sukker er på under 10 % av energien daglig, noe som utgjør ca. 55 gram for kvinner og ca. 70 gram for menn.

En nøkkelhullsmerket frokostblanding kan inneholde så mye som 13 gram sukker pr. 100 gram, og fortsatt fortjene nøkkelhullsmerket. Dette forsvares med at en porsjon regnes som 30 gram noe som vanligvis står oppført på siden av de fleste frokostblandingspakker. Mitt spørsmål er da, hvor mange spiser 30 gram frokostblanding når dette innebærer ca. 3 spiseskjeer tørr vare? Det er så vidt det dekker bunnen av tallerkenen.

En kaffe latte, yoghurt og litt syltetøy på skiva på toppen av dette kan lett bikke regnskapet selv uten å ha spist søtsaker i løpet av dagen.

En kjapp undersøkelse av supermarkedets frokostblandinger viser oss at her er det lett å bli lurt trill rundt. Av de nøkkelhullmerkede variantene var verstingen Kellog´s Spesial K, som  selv markedsfører seg med å ta vare på linjene. Denne inneholder 13 gram sukker pr. 100 gram. Det er ca. 3 gram mer enn i hveteboller.

Quakers Havrefras inneholder 11 gram sukker og Fitness fra Nestlè og Flerkornsblanding fra Vita hjertego´ inneholder begge 10 gram pr. 100 gram. Dette er alle tre produkter vi forbinder med helse og sunnhet men som ved nærmere ettersyn absolutt bør revurderes i et daglig sunt kosthold.

En versting blant frokostblandingene er en gammel nøkkelhull-løs kjenning. Honni-Korn fra Kellog´s bør ikke kalles frokost da nesten halvparten består av sukker, hele 43 gram pr. 100 gram. Det kan være greit å vite at dersom du velger Honni-Korn eller liknende typer frokostblandinger å starte dagen med så kunne du likeså godt ha spist sjokoladepudding.
Hvis du ønsker å spise frokostblanding så er den gode gammeldagse  posen med Puffet Havre et godt alternativ. Denne er omtrent sukkerfri og inneholder godt med fiber, og er prydet med et nøkkelhull.

Vegetabilsk fett for både kropp og miljø

Et av temaene som har vært diskutert er fettinnhold. Fokuset her er på både type og mengde fett. Det nøkkelhullsmerkingen ikke har noen regler for er innhold av palmeolje.

Vi lærer at plantefett er bra. Så enkelt er det altså ikke når produsentene bruker det vide begrepet ”Vegetabilsk fett” på sine ingredienslister. Ettersom matprodusenter ikke plikter å definere hva slags type vegetabilsk fett som brukes i deres produkter, vil også palmeolje komme inn under denne betegnelsen.

Produkter som kjeks og andre tørrvarer er de matvarene som hyppigst tilsettes palmeolje. Den kjente barnematprodusenten småfolk bruker palmeolje i flere av sine produkter, blant annet i barnegrøtene sine og i kjekspakken ABC-Kex. Til sammenlikning er den allikevel, med sine 18 gram med sukker, sunnere enn First Price sin frokostblanding Choco-kuler, som innehar nesten 36 gram sukker pr. 100 gram i tillegg til palmeolje.

At palmeolje øker det dårlige kolesterolet, LDL, i blodet vårt er en side av saken, men en annen side er miljøhensynet. Oljepalmedyrking er den viktigste årsaken til rasering av regnskogen i Sørøst-Asia.

Taper penger

Nå viser det seg at flere matkjeder fjerner nøkkelhullsmerkede matvarer fra sitt sortiment ettersom de taper penger på å selge dem. I vinter kuttet dagligvarekjeden Kiwi momsen på sine nøkkelhullsprodukter og det oppsto en priskrig på disse varene med røde tall som resultat.

Dette har igjen ført til at produsenter velger å fjerne nøkkelhullene fra sine varer.

Villedende eller veiledende?  

En ordning som i utgangspunktet skulle bidra med lettvint kjøpshjelp til et sunnere kosthold har altså skapt mye hodebry for alle ledd i kjeden.

Å velge den matvaren som er sunnest innen for sin kategori vil ikke nødvendigvis bety at varen er spesielt sunn. Den er bare litt sunnere enn det konkurrerende alternativet. Velger du og frokostblanding om morgenen og Grandiosa til middag flere dager i uken er du med andre ord ikke spise spesielt sunn, selv om begge deler er nøkkelhullsmerket. Du vil tvert i mot komme til å lide under ganske stor underernæring hva mineraler og vitaminer angår.

Fargekoder eller sunnhetsskala?

Uansett er matvaremerkingen viktigere enn noen gang, og for å gjøre det enda lettere for forbruker å forstå merkingen er muligens nøkkelhullets tid for revidering moden.

Kanskje nøkkelhullet vil komme i ulike farger som indikerer sunnhetsnivå i fremtiden? Eller kanskje fremtidens merking bestå av en sunnhetsskala fra 1-10? Den som spiser får se.

Ingen kommentarer: