Artikkel publisert i LW Magazine
Du blir ikke sunn med nøkkelhull
Hensikten bak
nøkkelhullsordningen var å veilede forbruker til å velge den sunneste matvaren innenfor sin kategori. Det er dette med kategoriene som lett kan
bli forvirrende, for når frossenpizzaen er nøkkelhullsmerket er det lett å trø
feil, selv for den mest oppmerksomme forbruker.
Kjøttpølser uten kjøtt (med MUK) og pizza med skinke uten
kjøtt fra skinka til grisen. Fetende frokostblandinger, oljer av dårlig
kvalitet og kyllingkjøttkaker med sukker i innholdsfortegnelsen. Dette er blant
de nøkkelhullsvarene du finner i din dagligvarehandel.
Velmenende men
dysfunksjonelt
I 2009 ble den felles-nordiske nøkkelhullsordningen lansert
her til lands. Denne skulle gjøre det lettere for forbruker å gjøre sunne
matvalg da nøkkelhullsmerkede matvarer
skal inneholde mindre fett, sukker og salt, og mer fiber enn andre matvarer av
samme type. Ordningen er valgfri for produsentene.
Nå tre år etter at ordningen trådde i kraft hersker det
fortsatt mye tvil rundt hvor sunne nøkkelhullsproduktene egentlig er. De siste
ukers medieoppslag med fokus på hva maten vår egentlig innholder har virkelig
satt fart på skepsisen. Flere matvareprodusenter velger nå også å fjerne
nøkkelhullet fra sine produkter.
Ut med
frokostblandinger
Frokostblandingene står som, navnet tilsier, under
kategorien frokost i butikkhyllene. Det er lite som kan kalles frokost i disse
hyllene da verstingene i bestefall kan brukes til dessert og burde stått i
kjekshylla.
Helsedirektoratets anbefalinger for inntak av tilsatt sukker
er på under 10 % av energien daglig, noe som utgjør ca. 55 gram for kvinner og
ca. 70 gram for menn.
En nøkkelhullsmerket frokostblanding kan inneholde så mye
som 13 gram sukker pr. 100 gram, og fortsatt fortjene nøkkelhullsmerket. Dette
forsvares med at en porsjon regnes som 30 gram noe som vanligvis står oppført
på siden av de fleste frokostblandingspakker. Mitt spørsmål er da, hvor mange
spiser 30 gram frokostblanding når dette innebærer ca. 3 spiseskjeer tørr vare?
Det er så vidt det dekker bunnen av tallerkenen.
En kaffe latte, yoghurt og litt syltetøy på skiva på toppen
av dette kan lett bikke regnskapet selv uten å ha spist søtsaker i løpet av
dagen.
En kjapp undersøkelse av supermarkedets frokostblandinger
viser oss at her er det lett å bli lurt trill rundt. Av de nøkkelhullmerkede
variantene var verstingen Kellog´s Spesial K, som selv markedsfører seg med å ta vare på linjene. Denne
inneholder 13 gram sukker pr. 100 gram. Det er ca. 3 gram mer enn i hveteboller.
Quakers Havrefras inneholder 11 gram sukker og Fitness fra
Nestlè og Flerkornsblanding fra Vita hjertego´ inneholder begge 10 gram pr. 100
gram. Dette er alle tre produkter vi forbinder med helse og sunnhet men som ved
nærmere ettersyn absolutt bør revurderes i et daglig sunt kosthold.
En versting blant frokostblandingene er en gammel
nøkkelhull-løs kjenning. Honni-Korn fra Kellog´s bør ikke kalles frokost da nesten
halvparten består av sukker, hele 43 gram pr. 100 gram. Det kan være greit å
vite at dersom du velger Honni-Korn eller liknende typer frokostblandinger å
starte dagen med så kunne du likeså godt ha spist sjokoladepudding.
Hvis du ønsker å spise frokostblanding så er den gode
gammeldagse posen med Puffet Havre
et godt alternativ. Denne er omtrent sukkerfri og inneholder godt med fiber, og
er prydet med et nøkkelhull.
Vegetabilsk fett for
både kropp og miljø
Et av temaene som har vært diskutert er fettinnhold. Fokuset
her er på både type og mengde fett. Det nøkkelhullsmerkingen ikke har noen
regler for er innhold av palmeolje.
Vi lærer at plantefett er bra. Så enkelt er det altså ikke
når produsentene bruker det vide begrepet ”Vegetabilsk fett” på sine
ingredienslister. Ettersom matprodusenter ikke plikter å definere hva slags
type vegetabilsk fett som brukes i deres produkter, vil også palmeolje komme
inn under denne betegnelsen.
Produkter som kjeks og andre tørrvarer er de matvarene som
hyppigst tilsettes palmeolje. Den kjente barnematprodusenten småfolk bruker
palmeolje i flere av sine produkter, blant annet i barnegrøtene sine og i
kjekspakken ABC-Kex. Til sammenlikning er den allikevel, med sine 18 gram med
sukker, sunnere enn First Price sin frokostblanding Choco-kuler, som innehar
nesten 36 gram sukker pr. 100 gram i tillegg til palmeolje.
At palmeolje øker det dårlige kolesterolet, LDL, i blodet
vårt er en side av saken, men en annen side er miljøhensynet. Oljepalmedyrking
er den viktigste årsaken til rasering av regnskogen i Sørøst-Asia.
Taper penger
Dette har igjen ført til at produsenter velger å fjerne
nøkkelhullene fra sine varer.
Villedende eller
veiledende?
En ordning som i utgangspunktet skulle bidra med lettvint
kjøpshjelp til et sunnere kosthold har altså skapt mye hodebry for alle ledd i
kjeden.
Å velge den matvaren som er sunnest innen for sin kategori
vil ikke nødvendigvis bety at varen er spesielt sunn. Den er bare litt sunnere enn det konkurrerende
alternativet. Velger du og frokostblanding om morgenen og Grandiosa til middag
flere dager i uken er du med andre ord ikke spise spesielt sunn, selv om begge
deler er nøkkelhullsmerket. Du vil tvert i mot komme til å lide under ganske
stor underernæring hva mineraler og vitaminer angår.
Fargekoder eller
sunnhetsskala?
Uansett er matvaremerkingen viktigere enn noen gang, og for
å gjøre det enda lettere for forbruker å forstå merkingen er muligens
nøkkelhullets tid for revidering moden.
Kanskje nøkkelhullet vil komme i ulike farger som indikerer
sunnhetsnivå i fremtiden? Eller kanskje fremtidens merking bestå av en
sunnhetsskala fra 1-10? Den som spiser får se.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar