Sukker, den
hvite giften
At sukker er usunt
hersker det ingen tvil om, men grensen mellom usunt og skadelig er mer
udefinerbar. Noen hevder at moderasjon er tingen mens andre mener at sukker er
ren gift og bør unngås fullstendig. Samtidig er det flere og flere som hevder
at sukker er avhengighetsskapende på linje med kokain.
Jeg vil påstå at sukkerets sosiale aksept, er et av vår tids
største problem. Det er sukker overalt hvor vi beveger oss og det tilbys i
enhver sosial sammenheng. Myndighetene anbefaler oss å begrense inntaket til
10% av daglig inntak samtidig som resten av samfunnet frister oss med en
overflod av sukkerholdige fargesprakende varer. Denne overfloden forteller oss
at sukker er en del av vårt daglige kosthold og skal inntas i rikelig monn.
Et enda større problem er alt det skjulte sukkeret som
gjemmes i helt vanlige matvarer som normalt sett ikke forbindes med sukker. Her
lures folk til å spise sukker selv om konsumentene selv kanskje har gjort et
bevisst valg om å velge det bort. Dette er rett og slett dobbeltmoralsk og
bidrar til store helseproblemer som kommer til å gi gjenklang i flere
generasjoner om vi ikke er villige til å ta ansvar for egen helse. Myndighetene
gjør det ikke.
Norske myndigheter er ikke interessert! For forskning på
dette området må vi nemlig støtte oss til amerikanske og svenske studier da
norske ernæringseksperter og leger stiller seg skeptiske til at det overhodet
finnes noe som kalles sukkeravhengighet.
Den hvite giften
Mange mener at raffinert sukker rett og slett kan sammenliknes med andre giftstoffer da det oppfører seg som giftstoffer flest. Det stjeler viktige stoffer som mineraler og vitaminer fra kroppen og bidrar med en unyttig effekt, i dette tilfellet en energiboost eller rus om du vil.
Mange mener at raffinert sukker rett og slett kan sammenliknes med andre giftstoffer da det oppfører seg som giftstoffer flest. Det stjeler viktige stoffer som mineraler og vitaminer fra kroppen og bidrar med en unyttig effekt, i dette tilfellet en energiboost eller rus om du vil.
Vitaminer og mineraler trenger vi blant annet for å fordøye maten vår skikkelig, og ettersom hvitt sukker ikke bidrar med noe av dette må de tas fra andre steder i kroppen. Husk at dette også gjelder for alle raffinerte matvarer som hvit ris, hvetemel, pasta etc. i tillegg til rent sukker.
Ettersom sukker stjeler mineraler fra skjelettet så øker
sjansen for å utvikle benskjørhet, noe som er spesielt alvorlig for oss her
oppe i nord hvor vi allerede har den høyeste andelen benskjøre i verden.
Sykdommer elsker
sukker
Det kan være god grunn til å revurdere trøstemat når
vårforkjølelsene dukker opp. Sukker er nemlig yndlingsmaten til de små
mikrobene som kryper ned i halsen vår og gjør oss syke. Fòrer du dem, fòrer du
sykdommen.
Er du plaget med gjentatte soppinfeksjoner er det også en
idè å kutte sukkeret da all sopp gjærer og koser seg ved tilførsel av
raffinerte karbohydrater som sukker, pasta, hvit ris, hvetemel eller
lignende.
Verdt å tenke på er det jo også at kreftcellers
hovednæringskilde er sukker fra blodet vårt. Vi er avhengig av å ha et visst
nivå sukker i blodet vårt men dette behøver ikke tilsettes fra kosten.
Tarmbakteriene våre er våre beste beskyttere mot sykdommer
og tarmene innehar derfor kroppens største immunforsvar. Daglig inntak av
sukker er drepen for de følsomme tarmbakteriene og immunforsvaret vårt vil
dermed senkes. Så ikke nok med at du fórer sykdommen men du ødelegger mye av
immunforsvaret også ved å innta mye sukker daglig.
Sukkerdopa rotter
Noen amerikanske forskere ved Princeton Universitetet sultet
forsøksrotter i 12 timer før de ga dem mat og sukkervann. Resultatet var at
rottene begynte å overspise og etter hvert som rottene ble vant til å
få sukkervann inntok de daglig mer og mer av drikken. Da sukkervannet ble
fjernet fikk de abstinenssymptomer som tannklapring og skjelvinger. Rottene
trykket også til stadighet på den spaken som tidligere hadde gitt dem
sukkervann.
Rusa på sukker
Når vi spiser sukker trigges signalstoffer i hjernen som får oss til å føle oss glade. Sukker påvirker opiatsenteret i hjernen, det samme senteret som blir påvirket når man bruker heroin og morfin og mye av forklaringen på sukkeravhengighet ligger her. Enkelte forskere hevder at sukker er mer avhengighetsskapende en kokain.
Dopamin kalles kroppens eget dop da dette stoffet er viktig for hjernens belønningssystem og motivasjonssystem samt at det spiller en sentral rolle når det kommer til avhengighetsmekanismer. Høyt inntak av sukker vil føre til ubalanse i hjernens biokjemi ved å påvirke dopaminet
på denne måten. En som er sukkeravhengig vil derfor i sterk grad oppleve nettopp følelsen av belønning, glede, lykke og rus ved inntak av sukker og raske karbohydrater.
Sosialt akseptert
Avhengigheten sitter altså både i hjernen fysiologisk og
etter hvert kan man også bli psykisk avhengig i tillegg da det også er et
sosialt aspekt ved dette. Det er helt akseptert å spise sukker i enhver
sammenheng. Faktisk blir en ofte oppfattet som fanatisk dersom man velger å
avstå helt fra søtsaker.
En sukkeravhengig må tåle både sosialt press om å innta det
som blir tilbudt samt mot all tv-reklame, reklameplakater, reklamer i blader
etc. Selv i en dagligvareforretning innebærer å stå i kø midt i en jungel av
sukker og søtsaker, i lekker fargerik innpakning, mens man venter på å få
betale. Det hadde tatt seg ut om kokain ble dyttet på oss på denne måten.
Brus
En brusdrikker på fest blir sett på som den uskyldigste og
sunneste av festløvene, men den sikreste måten å få i seg mest mulig sukker på
kortest mulig tid er å innta det i flytende form som brus, saft og liknende.
Ved å innta sukkeret i flytende form klarer man å få i seg enorme mengder
sukker uten å føle seg mett og lurer derfor kroppen til å tro den ikke har fått
nok energi. Som rotteforsøket viste så er det da lett å øke toleransen og
dermed inntaket etter hvert og dermed skade både tenner og helse samt ende opp
med sukkeravhengighet. Sukkeravhengige sammenlikner denne avhengigheten med
alkoholisme da de stadig må ha større doser for å få den ønskede effekten.
Resultatet er ofte psykiske reaksjoner og overspising. Kanskje den
brusdrikkende festløven ikke er den sunneste på festen allikevel.
Lag maten din selv
Den eneste kuren mot denne type avhengighet er å kutte
sukker, OG andre raffinerte matvarer,
totalt!
Husk at dersom du har mistanke om at du kan være
sukkeravhengig så vil selv bittelitt sukker trigge trangen til mer. Da vil du
måtte passe på hva du putter i munnen av matvarer som du ikke forbinder med
sukker i det hele tatt.
Du vil kunne bli overrasket over hvor mye ferdigprodukter og
halvfabrikata som inneholder sukker hvis du først begynner å lese bakpå pakkene
i butikken. Matprodusentene er veldig klar over dette og utnytter vårt
sukkersug ved å tilsette sukker i matvarene for å få oss til å spise mer. Selv
hamburgere og andre kjøttprodukter kan inneholde sukker, særlig de du får kjøpt
i gatekjøkken og fast-food restauranter. Det sunneste er derfor å lage maten din selv slik at du vet
hva du får i deg.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar