fredag 4. mai 2012

Sukker, den hvite giften

Artikkel publisert i LW Magazine
Sukker, den hvite giften

At sukker er usunt hersker det ingen tvil om, men grensen mellom usunt og skadelig er mer udefinerbar. Noen hevder at moderasjon er tingen mens andre mener at sukker er ren gift og bør unngås fullstendig. Samtidig er det flere og flere som hevder at sukker er avhengighetsskapende på linje med kokain.

Jeg vil påstå at sukkerets sosiale aksept, er et av vår tids største problem. Det er sukker overalt hvor vi beveger oss og det tilbys i enhver sosial sammenheng. Myndighetene anbefaler oss å begrense inntaket til 10% av daglig inntak samtidig som resten av samfunnet frister oss med en overflod av sukkerholdige fargesprakende varer. Denne overfloden forteller oss at sukker er en del av vårt daglige kosthold og skal inntas i rikelig monn.  

Et enda større problem er alt det skjulte sukkeret som gjemmes i helt vanlige matvarer som normalt sett ikke forbindes med sukker. Her lures folk til å spise sukker selv om konsumentene selv kanskje har gjort et bevisst valg om å velge det bort. Dette er rett og slett dobbeltmoralsk og bidrar til store helseproblemer som kommer til å gi gjenklang i flere generasjoner om vi ikke er villige til å ta ansvar for egen helse. Myndighetene gjør det ikke.

Norske myndigheter er ikke interessert! For forskning på dette området må vi nemlig støtte oss til amerikanske og svenske studier da norske ernæringseksperter og leger stiller seg skeptiske til at det overhodet finnes noe som kalles sukkeravhengighet.

Den hvite giften


Mange mener at raffinert sukker rett og slett kan sammenliknes med andre giftstoffer da det oppfører seg som giftstoffer flest. Det stjeler viktige stoffer som mineraler og vitaminer fra kroppen og bidrar med en unyttig effekt, i dette tilfellet en energiboost eller rus om du vil.




Vitaminer og mineraler trenger vi blant annet for å fordøye maten vår skikkelig, og ettersom hvitt sukker ikke bidrar med noe av dette må de tas fra andre steder i kroppen. Husk at dette også gjelder for alle raffinerte matvarer som hvit ris, hvetemel, pasta etc. i tillegg til rent sukker.



Ettersom sukker stjeler mineraler fra skjelettet så øker sjansen for å utvikle benskjørhet, noe som er spesielt alvorlig for oss her oppe i nord hvor vi allerede har den høyeste andelen benskjøre i verden.

Sykdommer elsker sukker

Det kan være god grunn til å revurdere trøstemat når vårforkjølelsene dukker opp. Sukker er nemlig yndlingsmaten til de små mikrobene som kryper ned i halsen vår og gjør oss syke. Fòrer du dem, fòrer du sykdommen.

Er du plaget med gjentatte soppinfeksjoner er det også en idè å kutte sukkeret da all sopp gjærer og koser seg ved tilførsel av raffinerte karbohydrater som sukker, pasta, hvit ris, hvetemel eller lignende. 
Verdt å tenke på er det jo også at kreftcellers hovednæringskilde er sukker fra blodet vårt. Vi er avhengig av å ha et visst nivå sukker i blodet vårt men dette behøver ikke tilsettes fra kosten.

Tarmbakteriene våre er våre beste beskyttere mot sykdommer og tarmene innehar derfor kroppens største immunforsvar. Daglig inntak av sukker er drepen for de følsomme tarmbakteriene og immunforsvaret vårt vil dermed senkes. Så ikke nok med at du fórer sykdommen men du ødelegger mye av immunforsvaret også ved å innta mye sukker daglig.

Sukkerdopa rotter

Noen amerikanske forskere ved Princeton Universitetet sultet forsøksrotter i 12 timer før de ga dem mat og sukkervann. Resultatet var at rottene begynte å  overspise og  etter hvert som rottene ble vant til å få sukkervann inntok de daglig mer og mer av drikken. Da sukkervannet ble fjernet fikk de abstinenssymptomer som tannklapring og skjelvinger. Rottene trykket også til stadighet på den spaken som tidligere hadde gitt dem sukkervann.

Rusa på sukker



Når vi spiser sukker trigges signalstoffer i hjernen som får oss til å føle oss glade. Sukker påvirker opiatsenteret i hjernen, det samme senteret som blir påvirket når man bruker heroin og morfin og mye av forklaringen på sukkeravhengighet ligger her. Enkelte forskere hevder at sukker er mer avhengighetsskapende en kokain.


Dopamin kalles kroppens eget dop da dette stoffet er viktig for hjernens belønningssystem og motivasjonssystem samt at det spiller en sentral rolle når det kommer til avhengighetsmekanismer. Høyt inntak av sukker vil føre til ubalanse i hjernens biokjemi ved å påvirke dopaminet
på denne måten. En som er sukkeravhengig vil derfor i sterk grad oppleve nettopp følelsen av belønning, glede, lykke og rus ved inntak av sukker og raske karbohydrater.

Sosialt akseptert

Avhengigheten sitter altså både i hjernen fysiologisk og etter hvert kan man også bli psykisk avhengig i tillegg da det også er et sosialt aspekt ved dette. Det er helt akseptert å spise sukker i enhver sammenheng. Faktisk blir en ofte oppfattet som fanatisk dersom man velger å avstå helt fra søtsaker.

En sukkeravhengig må tåle både sosialt press om å innta det som blir tilbudt samt mot all tv-reklame, reklameplakater, reklamer i blader etc. Selv i en dagligvareforretning innebærer å stå i kø midt i en jungel av sukker og søtsaker, i lekker fargerik innpakning, mens man venter på å få betale. Det hadde tatt seg ut om kokain ble dyttet på oss på denne måten.

Brus

En brusdrikker på fest blir sett på som den uskyldigste og sunneste av festløvene, men den sikreste måten å få i seg mest mulig sukker på kortest mulig tid er å innta det i flytende form som brus, saft og liknende. Ved å innta sukkeret i flytende form klarer man å få i seg enorme mengder sukker uten å føle seg mett og lurer derfor kroppen til å tro den ikke har fått nok energi. Som rotteforsøket viste så er det da lett å øke toleransen og dermed inntaket etter hvert og dermed skade både tenner og helse samt ende opp med sukkeravhengighet. Sukkeravhengige sammenlikner denne avhengigheten med alkoholisme da de stadig må ha større doser for å få den ønskede effekten. Resultatet er ofte psykiske reaksjoner og overspising. Kanskje den brusdrikkende festløven ikke er den sunneste på festen allikevel.

Lag maten din selv

Den eneste kuren mot denne type avhengighet er å kutte sukker, OG andre raffinerte matvarer, totalt!
Husk at dersom du har mistanke om at du kan være sukkeravhengig så vil selv bittelitt sukker trigge trangen til mer. Da vil du måtte passe på hva du putter i munnen av matvarer som du ikke forbinder med sukker i det hele tatt.

Du vil kunne bli overrasket over hvor mye ferdigprodukter og halvfabrikata som inneholder sukker hvis du først begynner å lese bakpå pakkene i butikken. Matprodusentene er veldig klar over dette og utnytter vårt sukkersug ved å tilsette sukker i matvarene for å få oss til å spise mer. Selv hamburgere og andre kjøttprodukter kan inneholde sukker, særlig de du får kjøpt i gatekjøkken og fast-food restauranter.  Det sunneste er derfor å lage maten din selv slik at du vet hva du får i deg. 

Ingen kommentarer: