torsdag 3. mai 2012

Ikke ett fett!



Ikke ett fett




Vi anbefales å spise matoljer og margarin, og oljene skal både være jomfruelige og kalde. Vi skal droppe smøret da dette gir oss dårlige hjerter men ingen ser ut til å bry seg at alt dette såkalt gode fettet gjør oss syke!

For å forstå hva jomfru egentlig betyr i oljesammenheng, må vi se på måten oljen blir utvinnet fra planten.

Selv om jomfruolje også kalles kaldpresset så dreier det seg egentlig om en mild oppvarming og filtrering Denne prosessen skal være såpass skånsom at oljen fortsatt inneholder mesteparten av de naturlige næringsstoffene, vitaminene, antioksidantene og plantesterolene.

Flerumettede fettsyrer, som matoljer er rike på, er svært skjøre og bør behandles
skånsomt for ikke å ødelegges. Lys, temperatur og luft er nok til å forringe kvaliteten og gode oljer tappes derfor på mørke glassflasker for å beskyttes.

Da det ennå er noe olje å hente fra planterestene økes temperaturen samt at man tilsetter noen kjemikalier(!) og filtrerer oljen til alle fettstoffer er ute. Dette kalles raffinering Denne brutale behandlingen fører til at strukturen i fettsyrene endres og påvirker helsen vår i negativ forstand. For ikke å snakke om hva kjemikaliene måtte kunne bidra med.

Når oljen er så utarmet at det ikke finnes noe særlig nytteverdi igjen, blir den tilsatt smak og farge for at vi skal kjøpe den. Det er denne oljen du oftest får kjøpt billig i gjennomsiktige plastflasker.
        
Raffinert fett og kreft

Det har vist seg at når oksygenopptaket i cellene reduseres med 35%, vil den etter hvert kunne utvikle seg til en kreftcelle. Cellemembranene våre består av fettsyrer og disse skiftes ut hver dag med nye fettsyrer fra maten vi spiser. Raffinerte fettsyrer får ødelagt sin evne til å tiltrekke seg oksygen så et kosthold bestående av mye raffinert fett vil potensielt øke kreftfaren.

For de som er opptatt av helse så er det greit å vite at det er denne raffinerte oljen som også blir brukt i fremstilling av margarin.
Omega-3 og omega-6

Omega-6 fettsyrer er små hissigpropper som danner betennelser i kroppen. Mye omega-6 fører til at cellene våre produserer en type signalstoffer i kroppen som bidrar til å danne betennelse. Omega-3 fettsyrer gjør det helt motsatte da det beskytter mot betennelsesfremmende stoffer. Derfor er balansen mellom disse to helt avgjørende for god helse. De fleste nordmenn har et underskudd av omega-3 i kroppen pga. for høyt inntak av korn og planteoljer. Da de fleste planteoljer inneholder store mengder omega-6 fettsyrer og lite omega-3, har vi endt opp med en matkultur som fremmer betennelse og sykdom.

ALL sykdom er betennelse

Innen medisinen har fokuset i en årrekke vært mettet fett og skadevirkninger. Risikoen for hjerte- og karsykdom har blitt trukket frem som beviser for denne faren. Det har vist seg i senere studier at kolesterolet ikke avleirer seg i åreveggene dersom blodårene ikke allerede er betente. Mettet fett får da en litt annen effekt dersom betennelsen ikke er tilstede. Heldigvis er det noen som har begynt å rope varsko angående betennelsestilstander og hvor fatalt det kan være for kroppen å leve under kronisk tilstand av inflammasjon.

Allerede på grunnfag i medisin lærte vi at ALL sykdom er betennelse, resten er ikke sykdom men syndrom. Dette ser ut til å glemmes innen medisinsk praksis da sykdom forklares med en rekke andre faktorer som stress og slitasje etc. Fokuset blir også liggende på behandling i form av piller fremfor endring av kosthold.

Oksidativt stress

Flerumettede fettsyrer, som finnes i oljer, har også en evne til å danne fettradikaler i kroppen hvis de harskner. Disse kan sammenliknes med frie radikaler og sørger på lik linje for oksidativt stress dersom det blir for mange av dem.

Mettede fettsyrer har ikke denne effekten, men her advares vi mot hjerte- og karsykdommer. Ny og spennende forskning viser at mettet fett ikke er ensidig negativt. Nå viser det seg at melkefett som også er mettet faktisk kan ha en beskyttende effekt mot nettopp hjerte- og karsykdommer. Smør lages som kjent av melkefett så kanskje fremtidens anbefalinger vil være å steke i smør? Vi får se!


Ingen kommentarer: