Ikke ett fett
Vi anbefales å spise matoljer og margarin, og oljene skal både være
jomfruelige og kalde. Vi skal droppe smøret da dette gir oss dårlige hjerter
men ingen ser ut til å bry seg at alt dette såkalt gode fettet gjør oss syke!
For å forstå hva jomfru
egentlig betyr i oljesammenheng, må vi se på måten oljen blir utvinnet fra
planten.
Selv om jomfruolje også
kalles kaldpresset så dreier det seg egentlig om en mild oppvarming og
filtrering Denne prosessen skal være såpass skånsom at oljen fortsatt inneholder
mesteparten av de naturlige næringsstoffene, vitaminene, antioksidantene og
plantesterolene.
Flerumettede fettsyrer,
som matoljer er rike på, er svært skjøre og bør behandles
skånsomt for ikke å
ødelegges. Lys, temperatur og luft er nok til å forringe kvaliteten og gode oljer
tappes derfor på mørke glassflasker for å beskyttes.
Da det ennå er noe olje
å hente fra planterestene økes temperaturen samt at man tilsetter noen
kjemikalier(!) og filtrerer oljen til alle fettstoffer er ute. Dette kalles raffinering
Denne brutale behandlingen fører til at strukturen i fettsyrene endres og
påvirker helsen vår i negativ forstand. For ikke å snakke om hva kjemikaliene
måtte kunne bidra med.
Når oljen er så
utarmet at det ikke finnes noe særlig nytteverdi igjen, blir den tilsatt smak
og farge for at vi skal kjøpe den. Det er denne oljen du oftest
får kjøpt billig i gjennomsiktige plastflasker.
Raffinert fett og kreft
Det har vist seg at
når oksygenopptaket i cellene reduseres med 35%, vil den etter hvert kunne
utvikle seg til en kreftcelle. Cellemembranene våre består av fettsyrer og
disse skiftes ut hver dag med nye fettsyrer fra maten vi spiser. Raffinerte
fettsyrer får ødelagt sin evne til å tiltrekke seg oksygen så et kosthold
bestående av mye raffinert fett vil potensielt øke kreftfaren.
For de som er opptatt av helse så er det
greit å vite at det er denne raffinerte oljen som også blir brukt i fremstilling
av margarin.
Omega-3 og omega-6
Omega-6 fettsyrer er
små hissigpropper som danner betennelser i kroppen. Mye omega-6 fører til at
cellene våre produserer en type signalstoffer i kroppen som bidrar til å danne
betennelse. Omega-3 fettsyrer gjør det helt motsatte da det beskytter mot
betennelsesfremmende stoffer. Derfor er balansen mellom disse to helt
avgjørende for god helse. De fleste nordmenn har et underskudd av omega-3 i
kroppen pga. for høyt inntak av korn og planteoljer. Da de fleste planteoljer
inneholder store mengder omega-6 fettsyrer og lite omega-3, har vi endt opp med
en matkultur som fremmer betennelse og sykdom.
ALL sykdom er betennelse
Innen medisinen har
fokuset i en årrekke vært mettet fett og skadevirkninger. Risikoen for hjerte-
og karsykdom har blitt trukket frem som beviser for denne faren. Det har vist
seg i senere studier at kolesterolet ikke avleirer seg i åreveggene dersom
blodårene ikke allerede er betente. Mettet fett får da en litt annen effekt
dersom betennelsen ikke er tilstede. Heldigvis er det noen som har begynt å
rope varsko angående betennelsestilstander og hvor fatalt det kan være for
kroppen å leve under kronisk tilstand av inflammasjon.
Allerede på grunnfag
i medisin lærte vi at ALL sykdom er betennelse, resten er ikke sykdom men
syndrom. Dette ser ut til å glemmes innen medisinsk praksis da sykdom forklares
med en rekke andre faktorer som stress og slitasje etc. Fokuset blir også
liggende på behandling i form av piller fremfor endring av kosthold.
Oksidativt stress
Flerumettede
fettsyrer, som finnes i oljer, har også en evne til å danne fettradikaler i kroppen
hvis de harskner. Disse kan sammenliknes med frie radikaler og sørger på lik
linje for oksidativt stress dersom det blir for mange av dem.
Mettede fettsyrer
har ikke denne effekten, men her advares vi mot hjerte- og karsykdommer. Ny og
spennende forskning viser at mettet fett ikke er ensidig negativt. Nå viser det
seg at melkefett som også er mettet faktisk kan ha en beskyttende effekt mot
nettopp hjerte- og karsykdommer. Smør lages som kjent av melkefett så kanskje
fremtidens anbefalinger vil være å steke i smør? Vi får se!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar