Artikkel tidligere publisert i LW Magazine
Dersom du er en av de som kun bruker avokado når du
skal lage hjemmelaget guacamole bør du lese videre. Denne fantastiske frukten
kan brukes i alt fra saltmat til søtmat og t.o.m. som hudpleieprodukt.
Næringstett mat = sunt
Å spise næringstett mat er
det sunneste man kan gjøre. Næringstetthet brukes som et mål på mengde
næringsstoffer i en matvare sammenliknet med antall kalorier. Avocadoen er
naturlig næringstett med sitt høye innhold av viktige næringsstoffer.
Avocado er rik på
B-vitaminer som er viktige for å omsette mat til energi og som styrker
nervesystemet. Den er rik på E-vitaminer som er en superviktig antioksidant og
dermed viktig for immunforsvaret. I tillegg inneholder den vitamin K som er
viktig for at blodet vårt skal kunne koagulere (størkne). Den inneholder A
vitaminer som er viktig for synet og C vitaminer som samarbeider med E-vitamin
som antioksidant.
I tillegg til alle
vitaminene så er den rik på mange mineraler som er viktige for at kroppen vår
skal fungere riktig og den inneholder
også masse fiber som hjelper for fordøyelsen.
På grunn av det høye
innholdet av Kalium (60% mer enn i bananer) så skal mennesker med kronisk
nyresvikt være forsiktige med å spise avokado men for oss andre er kalium bl.a.
viktig for transport av stoffer ut og inn av cellene.
Som om ikke dette var nok
kan altså kjøttet moses og smøres direkte på huden som pleie!
Et fett bær!
Botanisk sett er avokadoen i
bærfamilien men vi omtaler den ofte som en frukt! Vanligvis har bær flere frø i
fruktkjøttet sitt og avocadoen er derfor et unntak. Bær inneholder vanligvis
heller ikke mye fett så også her er den unntaket. 100 gram avocadokjøtt
inneholder 23,5 gram fett noe som vil si at en hel middels stor avocado vanligvis
inneholder ca. 21 gram med fett. Dette fettet gir den helt unike egenskaper.
For det første er dette
fettet av det sunne enumettede slaget. Dette er den samme type fett som du
finner i for eksempel rapsolje, linolje, nøtter og havremel. Enumettet fett har
vist seg å kunne senke blodkolesterolet når det brukes som erstatning for
mettet fett. Disse fettstoffene er også av den typen som nervecellene våre
trenger for et optimalt stoffskifte. For det andre gir fettet avocadokjøttet en
herlig konsistens når den brukes i matretter.
Søte fristelser
Inviter venner på sunne desserter!
Jeg har i en tidligere
artikkel erstattet yoghurt med avocado i en smoothie. Men det er også nydelig å bruke avocado sammen med sjokolade som
erstatning for smør eller fløte i desserter. Her er det bare å prøve seg frem
og mikse. Ulike varianter med smeltet sjokolade sammen med moden most avocado
fungerer både i frossen form og som krem i romtemperatur. Eller hva med mango
og avocado most sammen og frosset til sorbè? Nydelig! Pynt gjerne med friske
bær. Prøv deg frem og du vil bli overrasket over hvor godt søtsmaken kler den
allsidige avocadoen.
Nyttig hverdagsmat
Mat som styrker
immunforsvaret, hjelper fordøyelsen, er bra for blodet, godt for synet, viktig
for cellene samt at den i tillegg gjør huden frisk burde absolutt bli hverdagskost for de fleste!
Tenk på alle pengene vi
bruker årlig på syntetiske multivitaminer med ubehagelige bivirkninger og fare
for overdosering, så vil en avocado sammen med litt annet grønt kunne gjøre mye
bedre nytte og samtidig ha null bivirkninger! Putt den i salater, på skiva,
sammen med nøtter og i desserter, mulighetene er uendelige!
Dersom du ikke allerede er
en flittig bruker av denne fantastiske frukten så har du nå fått mange gode
grunner til å da den inn i ditt daglige kosthold. Har du andre gode tips og
oppskrifter med avocado så del det gjerne i kommentarfeltet under artikkelen!
Du har sikkert hørt før at
avocado er sunt, nå vet du hvorfor. Bruk den!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar